Help?! Waardoor Ontstaan Vlekken En Irritatie Op de Benen Na Het Harsen?

Laatst stelde een van mijn cursisten een aantal serieuze vragen naar aanleiding van een hele vervelende huidreactie in de vorm van vlekken en irritatie na het harsen van de benen.

Dit was haar vraag:

Beste Angela,

Allereerst: bedankt voor je mailtjes in de afgelopen weken!
Handig, en leuk. Bovendien een stukje betrokkenheid van jullie zijde waar ik beslist heel blij mee ben!

Tot dusver kan en mag ik veel oefenen, en merk ook dat ik dat goed kan gebruiken. Met name de snelheid vind ik een aandachtspunt, (mijn klanten niet hoor, maar ik zelf..).

Ik overhaast mezelf niet, heb veel liever dat het naar tevredenheid afloopt, maar ik hou wel met een half oog de klok in de gaten.Toch denk ik dat het een kwestie van veel ervaring opdoen is, veel de praktijk beoefenen! Ik heb daaraan geen gebrek, ben iedereen dankbaar die het vertrouwen in me stelt!

Bij de meeste mensen is het tot dusver naar tevredenheid ver- en afgelopen. Nu blijft juist diegene bij wie het niet helemaal goed is gegaan je het meest bij, althans bij mij.

Achteraf gaf zij aan, zonder mij ook maar iets kwalijk te nemen overigens, dat zij al eens eerder bij het harsen van haar liezen een flinke overgevoeligheidsreactie had gekregen, en haar liezen wat donkerder waren gebleven.

Het gaat hierom: zij gaf aan dat ze zelf altijd werkt met een patroon; bij jou heb ik deze ook even vastgehad. Deze heb ik hierop ook aangeschaft, dus voor onderbenen en de rug van mijn man eerst even uitgeprobeerd, het werkte op zich ook goed, gaf geen nare reactie, evenals werken met de spatel en de crèmehars, (van Aswin de gele pot meegkregen, want de green tea was toen op die zaterdag). Ik oefen dus eigenlijk met van alles, (vind ik ook leuk), en de patronen krijgen van mij nadien een stickertje met de naam, uit hygiënisch oogpunt.

Vlekken Na Het Harsen

Maar wat bleek na het harsen van haar onderbenen:
aan weerszijden van haar knieën naar omlaag, was een vlekkerig aspect ontstaan.
Dit had mijn moeder ook, maar bij haar was het de volgende dag weg.

Bij deze klant niet, sterker nog: er zijn (ik heb het gisteren gezien toen ik privé bij haar was), nog meer vlekjes en zelfs wat strepen te zien. Hoewel het niet (meer) zeer doet, kan ze er niet mee in de zon. Ze is zelf schoonheidsspecialiste en smeert dit in met aloe vera, (helpt als het gaat jeuken) en bio-oil.

Ze geeft aan er met haar neus bovenop gezeten te hebben, en niet heeft gesignaleerd dat ik het niet goed deed, hoewel ik zelf vond de lange strips in 1 x er op zetten was lastiger kordaat aftrekken. Dus ik hou het op de kleinere stukjes, zoals geleerd bij jou.

Maar hoewel zij me niets kwalijk neemt en zegt dat ze een gevoelige huid heeft, (bij harsen onderbeen al eerder eens zo’n vlek gehad, maar helaas dus nu op 2 onderbenen), ben ik me natuurlijk een hoedje geschrokken. Wil dan ook graag de oorzaak weten, want natuurlijk wil ik daar graag van leren!!

De Vragen

Les 1: ik had moeten vragen of ze niet overgevoelig was, (als ze dit tevoren had verteld, was ik er niet aan begonnen);

Les 2: kan ik de hars te dik opgebracht hebben, daar waar het nu zo vlekkerig is, of er strepen zitten? Ik heb met het patroon weleens 2 streken gezet. Te veel?

Les 3: heb ik niet parallel genoeg aan de huid daar de strips eraf getrokken, (te lange strips).
Heb je hier misschien nog aanvullingen op voor mij Angela?

Ik volg dit bij haar goed op, evenals bij iedereen waar ik al op geoefend heb, en nogmaals en gelukkig, het gaat bij iedereen prima, dus ik hou de moed erin, maar:
heb jij andere suggesties die ze kan gebruiken om haar huid (hopelijk littekenloos!!) te laten genezen? Of is wat ze nu gebruikt goed?

Sudocreme

Op je site las ik ook over sudocreme: heb hierop een potje aangeschaft. Zou dit ook iets voor haar kunnen betekenen?

Mijn vraag over sudocreme is ook: wanneer kan ik dit bij een klant gebruiken? Na oksel (en straks bikinilijn), gebruik ik jullie after wax cool crème. Ik vind het heerlijke crème. Wanneer zou je het gebruik van sudocreme aanraden?

Alvast bedankt voor je bericht terug, ontzettend fijn!
Groetjes voor jullie beiden,
C.

Mijn Antwoord:

Dank je voor je mail, ben blij dat het harsen en het oefenen over het algemeen goed gaat. De snelheid zal inderdaad met veel oefenen vanzelf wel goed komen, dat is gewoon een kwestie van veel en nog meer harsen.

Ik heb je verhaal over je klant/vriendin doorgelezen en eerlijk gezegd is het een situatie die heel zelden zou moeten voorkomen.

Ik heb in mijn praktijk 1 of 2 keer meegemaakt dat er schaduwvlekken en dergelijke irritaties zijn ontstaan na het harsen en meestal was dit omdat er inderdaad sprake was van een overgevoelige huid in combinatie met bepaald medicijn gebruik of bepaalde ziekten.

Ik heb bijvoorbeeld een tante die zware medicijnen gebruikte om haar hormoonhuishouding en haar lijf te regelen. Ik ontdekte bij het harsen van haar armen dat letterlijk de vellen eraf kwamen en zij hield daar ook voor een tijdje schaduwvlekken en kleurverschil aan over. Dat hadden zij en ik van tevoren ook niet kunnen weten.

Mogelijke Oorzaken

Over je klant/vriendin:

Allergie en Huidreacties

1. Ja, je had inderdaad moeten informeren of zij eerder een huidreactie had gehad op het harsen of dat zij überhaupt ergens een allergisch voor zou kunnen zijn. Dan had je je behandeling en je hars iets kunnen aanpassen. Je had bijvoorbeeld crème hars voor de gevoelige huid kunnen gebruiken.

Zachtere Huid

2. Had zij vlak voor het harsen misschien heet gedoucht, onder de zonnebank / in de zon gezeten, gescrubd of iets anders gedaan waar haar huid zacht van geworden zou kunnen zijn?

Medicijnen

3. Gebruikt ze bepaalde medicijnen? Denk aan hormoonmedicijnen, medicijnen die iets aan de conditie van de huid veranderen of aan de gevoeligheid van de huid iets veranderen?

Teveel Hars op een Plek

4. Het eventueel twee keer op hetzelfde moment hars aanbrengen op dezelfde plek (dus twee stroken zoals je dat noemt) waarbij de hars iets dikker wordt, zou niets uit mogen maken. Wel maak je het jezelf iets lastiger als je de hars wat dikker maakt, want dan krijg je meer gedoe met het verwijderen van de hars, je krijgt dan meer ‘flapperende’ harsresten die boven je strip uitsteken.

Je kunt dan ook bij het verwijderen net te weinig kracht hebben in je armen waarbij de strip dan blijft plakken op het been. In het slechtste geval krijg je dan een blauwe plek.

Wijze van strip verwijderen

5. Als je de aanwijzingen in de les goed hebt opgevolgd, dan zul je de strip parallel verwijderd hebben bij het harsen.

Meerdere Keren over Dezelfde Stukjes heen Harsen

6. Het eerste wat in mijn hoofd opkwam, was dat er misschien meerdere keren over het zelfde stukje heen geharst is? Dus er is eerst hars aangebracht, vervolgens verwijderd en dan nog een keer hars aangebracht? En weer verwijderd? Op het zelfde plekje?

Nazorg door de klant zelf

Het is een beetje moeilijk om op afstand te beoordelen wat er gebeurd zou kunnen zijn. Zijn de vlekken meteen na het harsen ontstaan? Heeft zij na het harsen alle instructies opgevolgd?

Je schreef dat ze zelf schoonheidsspecialiste is, helaas wil dat niet altijd zeggen dat de mensen dan helemaal op de hoogte zijn van wat zij wel en niet mogen doen. Ik heb wel eens gehoord dat een waxspecialiste na het harsen van iemands rug waterstofperoxide aanbracht om de huid te kalmeren en desinfecteren……

Bio Oil en Sudocreme

Wat je vriendin aanbrengt aan aloe vera en bio-oil is goed. Aloe vera zal haar huid helpen snel en littekenloos te genezen, bio oil houdt de huid soepel en gesmeerd. Sudocreme adviseer ik bij rode irritatie en branderigheid, voor haar benen zal dit niet direct de juiste oplossing zijn. De aloe vera en bio oil zijn eigenlijk perfect.

Wat is de huidskleur van je vriendin (onder normale omstandigheden)?

Voor jou in de praktijk zou ik eigenlijk gewoon de Cool Creme blijven gebruiken en eventueel de cooling gel, niet de sudocreme. Sudocreme adviseer ik om ’s nachts te gebruiken als je huid in herstelmodus gaat, daarnaast geeft sudocreme heel snel vlekken op kleding, door het ’s nachts te gebruiken kunnen de mensen hun oude kleding aan zodat niet hun beste kleding / ondergoed verpest raakt.

Ook voor het professioneel houden van de behandeling kun je beter geen drogisterij – producten gebruiken, maar professionele producten in de salon. Je kunt het de klanten wel adviseren voor eigen aanschaf en thuisgebruik.

Ik hoop dat je er zo uitkomt, zo niet dan hoor ik het graag. Ik zie je graag a.s. zaterdag voor de les! Oefen ze nog even lekker en tot gauw,

Met vriendelijke groet,

Angela Jasai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *