Roaccutane en Harsen

Geplaatst op  door Angela

Enige tijd terug had ik een dame aan de telefoon die heel graag geharst wilde worden, maar ook meteen vertelde dat zij het medicijn Roaccutane gebruikt en de behandelende arts haar ontraden had om te harsen.

Wat is Roaccutane?


Dit is een medicijn dat voorgeschreven wordt wanneer je ernstige acne of rosacae (rode oppervlakkige adertjes in het gezicht) hebt. Het werkzame ingrediënt van Roaccutane stimuleert de deling van cellen van de bovenste huidlaag; oude cellen verdwijnen, talgproductie vermindert en ontstekingen worden geremd.

Over het algemeen wordt Roaccutane niet zomaar voorgeschreven, er is een volledig traject met een behandelend arts en je komt heel regelmatig terug bij de arts voor controles en mag je bijvoorbeeld niet zwanger zijn of worden tijdens de kuur.

Een belangrijke werking van dit middel is dus een versnelde groei van hoorncellen, de cellen die aan de bovenste laag van je huid zitten.

Wat is het risico van dit middel gecombineerd met Harsen?

De nieuwe cellen die versneld worden aangemaakt, zitten niet heel erg vast. Deze huidcellen laten daardoor gemakkelijk los. Het Voordeel voor de acne-patiënten is dat de poriën hierdoor niet verstopt kunnen raken waardoor geen nieuwe ontstekingen ontstaan.

Nadeel voor harsen:hars die aan de huid hecht, zal bij het verwijderen van de hars waarschijnlijk ook wat huid meenemen en dat willen we echt niet!

UV-licht

Ook is er bij het gebruik van Roaccutane een kans op een hogere gevoeligheid voor UV-licht (zonlicht, zonnebank) en bij een hoge doseringen in zeer zeldzame gevallen een verminderde aanmaak van witte bloedcellen waardoor het mogelijk is dat je minder goed afweer hebt tegen infecties. In normale mensen taal: de kans bestaat dat je meer last hebt van infecties (uitslag).

Geen goeie vooruitzichten dus als je toch wilt Harsen, wat gaan we dan doen?

Filmhars (Harde Hars)

Gelukkig gebruiken wij voor het harsen van de gevoelige gebieden vaak een Filmhars (harde hars). En wat is nu de belangrijkste kenmerk van een filmhars? Juist: deze hecht niet aan de huid!
Uiteraard moet je wel voorzichtig zijn en bijvoorbeeld niet meer dan 2x over hetzelfde stukje gaan, wees heel voorzichtig met het aanbrengen en probeer zo precies mogelijk te werken zodat je niet per ongeluk wel ineens 2x hetzelfde stukje harst.

Hoe ging het?

Ik heb deze dame, die in de eerste instantie voor haar bikinilijn kwam, geharst met filmhars en alles ging perfect. Geen stukken huid die er vanaf kwamen en geen irritante uitslag.

De tweede keer harsen (na een maand) ging zelfs nog beter. Deze keer hebben we ook de bovenbenen meegeharst, wel met een warme wax (die wel aan de huid hecht). Deze dame zit in haar eindtraject van de Roaccutane en haar huid is eigenlijk al goed hersteld, na eerst een stukje geprobeerd te hebben met de Groene thee Soft wax (waar veel titaandioxide en crème inzit om de huid te helpen) ontdekten we dat het eigenlijk heel goed ging. Ook weer geen stukken huid die er vanaf kwamen en geen vervelende irritatie.

Het kan wel

Het kan dus wel, harsen bij gebruik van Roaccutane, maar zorg ervoor dat je eerst een klein stukje test en neem ook een hars die niet of zo min mogelijk aan de huid hecht omdat je hoe dan ook niet je klant wilt ‘fileren’.

Ik hoop dat jij hier iets aan hebt in jouw Harsstudio.

Groetjes,

Angela