Zijn Spataderen een Contra-Indicatie voor Harsen? Hoe zit het met Suikerhars?

Vraag:
“Hoi Angela,
Ik heb een vraag:
Zijn spataderen een contra-indicatie voor harsen?
Zo ja, waarom en kan je een andere oplossing aanbieden?
Ik hoor steeds meer van suikerhars dat dat zo goed gaat: Haalt zelfs de kleinste haartjes weg en de behandeling is minder pijnlijk.
Hoe zit dat?
Hoor graag van je als je tijd hebt en werk ze!
Gr.
CB”

Antwoord:
“Hoi CB,

Spataderen zijn geen contra-indicatie voor harsen.

Hoe om te gaan met Spataderen bij het Harsen?

Wel is het zo dat je op spataderen zelf geen druk mag uitoefenen met een spatel of roller of strip om verbreding of kapot trekken van de huid te voorkomen. Het harsen met een warme hars (alles wat met een strip verwijderd moet worden) kan dus niet op het stukje huid waar de spatader zit.

Werken met Harde hars bij Spataderen

Wat wel kan, is met de filmhars (harde hars) voorzichtig met een houten spatel een beetje wax aanbrengen op de spatader (zonder druk uit te oefenen) en het daarna met de hand te verwijderen. De filmhars hecht niet aan de huid, alleen aan  haren, dus deze hars zal de huid (lees: spatader) zo min mogelijk beschadigen. Dit is de meest veilige methode van het harsen op een spatader De rest van het been kun je natuurlijk wel gewoon met de warme hars doen.

Suikerhars

Suikerhars kan op verschillende manieren gebruikt worden: de suikerhars kan in een roller zitten en wordt dan op dezelfde manier gebruikt als de gewone harsroller, dus met de haargroei richting mee aanbrengen en er tegenin verwijderen.

De andere manier is dat de suikerhars met de vingers/handen wordt opgepakt en vervolgens op de huid wordt aangebracht tegen de haargroei richting en daarna in kleine stukjes verwijderd wordt met de haargroeirichting mee. Dat is helemaal tegengesteld aan de manier waarop ik hars aanbreng.

De genoemde methode met Suikerhars zorgt er ook voor dat er haartjes achterblijven en dat deze dan nog een keer geharst moeten worden. Je gaat dan meerdere keren over hetzelfde stukje heen wat je behandeling langdradiger maakt. Doe je normaal 30 minuten over benen harsen, dan duurt het nu ineens 1 uur tot anderhalf uur. Gevolg is dat de behandeling (in theorie) dan 2x zo duur zou moeten zijn.

Suikerhars minder pijnlijk?

Minder pijnlijk is het zeker niet, er zit geen pijnstillend middel in suikerhars en een haartje verwijderen vanaf de wortel doet altijd pijn. (Ik praat nu uit eigen ervaring, ik ben vorig jaar met suikerhars behandeld op mijn bovenlip en ook deze behandeling duurde langer en was ook pijnlijker dan wanneer ik met (mijn eigen) hars mijn haartjes weghaal. Ook waren niet alle haren weg en bleven de verwijderde haartjes niet langer weg dan normaal).

Haarlengte bij Suikerhars

Suikerhars pakt, net als alle andere harsen normaliter stugge haren vanaf ongeveer 0,5 cm en fijne donshaartjes vanaf 2 mm, dat geldt ook voor de filmhars en de warme harsen. Het donshaar op een bovenlip van een vrouw zal niet snel tot 1cm groeien voordat zij besluit om het te laten harsen, deze haren zijn vaak veel korter en worden ook perfect verwijderd met filmhars of warme hars.

Stugge korte haren (korter dan 0,5cm) zullen ook door suikerhars niet verwijderd worden, daar zijn deze haartjes te sterk voor. Na een aantal keer harsen als de haartjes fijner worden en losser gaan zitten in de haarwortelschede, dan hoeven de haartjes niet per se tot 1 cm te groeien wil je ze perfect kunnen verwijderen met warme hars. Dat geldt natuurlijk ook voor suikerhars.

Voordeel Suikerhars

  • Het voordeel van harsen met suikerhars zit hem in het makkelijk verwijderen van restjes Suikerhars, die kun je met water wegspoelen. Aan de andere kant, als je goed werkt met de traditionele harsen, dan hoef je ook geen restjes te hebben na het harsen.
  • Ook is het werken met Suikerhars goedkoper dan met de ‘gewone’ harsen. Voorwaarde is dat je zelf kunt maken. Je hebt minder ingredienten nodig en minder poespas om het zelf te fabriceren.
  • In principe is het 100% natuurlijk.

Ik hoop dat je zo een goed antwoord hebt op je vragen!

Groetjes,

Angela”

PS
Over mijn antwoord over de Suikerhars moet ik wel een slagje om de arm houden. Zoals je hebt gemerkt heb ik her en der mijn onderzoek gedaan over Suikerhars en weet ik dus wel wat er van af. Ook heb ik mezelf met Suikerhars laten behandelen (een lipje hier en armpje daar). Maar echt ermee gewerkt heb ik niet, en ik blijf natuurlijk nieuwsgierig. Want ik ken ook verhalen dat men in bijvoorbeeld Turkije complete waxhuizen hebben waar in elke kamer alleen maar geharst wordt, met Suikerhars. Een vrouw staat dan op een bank / podium. Haar hele lichaam wordt met Suikerhars ingesmeerd, er gaan wat lappen / doeken over haar heen en ze wordt dan met grote halen geharst. 1 Volledige lichaam is dan in een 15 / 30 minuten onthaart. Dat is natuurlijk geweldig! Dus blijkbaar hoeft Suikerharsen niet lang te duren.

Er valt nog veel voor mij te onderzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *