Schaamhaar Scheren

Veel van mijn en jouw klanten ontkomen er (met welke reden dan ook) van tijd tot tijd niet aan om het schaamhaar te scheren of te trimmen. Scheren van het schaamhaar is iets wat ik niet promoot en als het toch moet gebeuren heb ik een aantal tips om het scheren zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Hieronder een aantal tips die bedoeld zijn voor het scheren van het schaamhaar bij een vrouw. Ik ga er gemakshalve van uit dat jouw klant haar schaamhaar nog nooit heeft geschoren en beginnen vanaf het begin. Ik heb immers veel verstand van het schaamgebied. Daar gaat ‘ie dan:

Scheer en trim in stappen

Tenzij het voor jou zeer belangrijk is om je partner te verrassen, ga niet van een volle bos naar volledige naakt. Begin met het haar elke week wat korter te trimmen. Als het haar kort genoeg is begin met het scheren van de grote schaamlippen. De grote schaamlippen kunnen over het algemeen het scheren beter hebben dan de Venusheuvel. Start de week daarop met het korter maken van het hoeveelheid haar op je venusheuvel door er te trimmen en te scheren van je schaamhaar.

Let op: zodra je merkt dat je huid geïrriteerd reageert stop met scheren totdat de irritatie weg is. Je huid reageert op verschillende zaken verschillend. Je kunt proberen hoe jouw huid reageert door: verschillende kanten op te scheren (ik raad je aan alleen met de haargroeirichting mee te scheren), verschillende soorten scheerschuim/-gel of soorten zeep te gebruiken, verschillende soorten scheermesjes te gebruiken, verschillende soorten kleding te dragen, etc. Het kan wel even duren voor dat je huid gewend is aan het scheren aangezien de scheermes de buitenste laag van de huid wegschraapt. Sommige vrouwen kunnen hun venusheuvel niet scheren en moeten daarom het haar zeer kort trimmen.

Neem de tijd

Als je voor het eerst al je schaamharen gaat scheren, ga er dan van uit dat je in het begin dertig tot zestig minuten bezig bent. Gaat je voor de eerste keer meteen kaal, ga dan uit van een paar uur. Als jij en jouw lichaam gewend zijn aan het scheren, dan neemt het scheren van de schaamstreek slechts enkele minuten in beslag. Ik ga er dan wel van uit dat je dagelijks of om de dag scheert.

Scheer in de avond

omdat in begin het scheren van het schaamhaar of de bikinilijn veel tijd kost. Ook is het aan te raden na het scheren naakt en ontspannen (in je slaapkleding (nachtpon, slaapshirt, pyjama, etc.) de nacht) door te brengen. Als je de handigheid er in krijgt en jij en jouw huid het scheren van het schaamhaar gewend zijn kun je in de ochtend lekker onder de douche je schaamhaar in enkele minuten scheren.

Week in een warme bad of neem een warme douche voor dat je gaat scheren

Hierdoor maak je de schaamharen zacht en laten de schaamharen zich makkelijker scheren. Dit gaat vrijwel altijd op bij het verzorgen van de schaamstreek.

Gebruik elke scheerbeurt een NIEUW scheermes

Hoe soepeler het scheerproces verloopt hoe prettiger de scheerervaring en conditie van je huid. Een soepel verloop van het scheerproces wordt bevordert door een scherpe scheermes. Doordat het schaamhaar meestal stug, dik en kroezig is wordt een scheermes snel bot. Tenzij je een fan van zelfkastijding bent is het niet aan te raden om bijvoorbeeld eerst je benen te scheren en met hetzelfde mesje je schaamhaar te doen. Mocht je gebruik maken van een elektrische scheerapparaat, zorg er dan voor dat de scheerbladen scherp en niet oud zijn.

Gebruik een staande spiegel met goede belichting

Tenzij je een slangenmens bent, kunt je zonder deze hulpmiddelen niet je volledige schaamstreek overzien. Zonder deze hulpmiddelen is de kans groot dat je jezelf zult verwonden tijden het scheren van het schaamhaar.

Gebruik een goed scheermes, liefst een met speciale scheerbladen en een meebewegende kop.

Tegenwoordig hebben sommige scheermeshouders voor vrouwen brede handvatten zodat je een betere houvast hebt. Het is aan te raden om verschillende soort scheermessen met verschillende houders uit te proberen. Alleen zo komt je er achter wat het lekkerst voor jou werkt.

Gebruik in het begin een dik soort scheerschuim of -gel.

Gebruik na elke scheerbeweging een nieuwe laag scheerschuim of –gel. Hierdoor creëert je ‘smering’ tussen jouw tere huid en het messcherpe scheermes. Je vermijdt dus zoveel mogelijk wrijving. Je kunt het beste een scheerschuim of –gel gebruiken die bestemd is voor de gevoelige huid. Menthol of eucalyptus kan voor een tintelt gevoel zorgen, en kan op de lange termijn er voor zorgen dat de vulva glad is. (Als het gaat branden spoel dan meteen het schuim of de gel weg.)
NB: De vulva is het uitwendige deel van de vrouwelijke geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinibuis en de opening van de vagina.

Houdt de huid met de ene hand strak terwijl je met de andere hand scheert.

Dit gaat met name op naarmate je in de buurt van de grote schaamlippen scheert. De opening vlakbij je clitoris is moeilijk om te scheren en vraagt wat oefening om het scheren van dat gebied onder de knie te krijgen.

Scheer met de haargroeirichting mee.

Het bepalen van de haargroeirichting doe je door vanaf de wortel van het haar te beoordelen in welke richting de haren groeien. (Sommige) Meer ervaren vrouwen scheren tegen de haargroeirichting in nadat zij eerst met de haargroeirichting mee hebben geschoren. Zij drukken daarbij niet te hard op de huid en gebruiken een nieuwe laag scheerschuim of –gel. Het resultaat is een zeer glad geschoren huid. Voor een beginner is het niet aan te raden om tegen de haargroeirichting in te scheren, al was het alleen al vanwege de snelle irritatie die bij de huid kan ontstaan.

Scheer in het begin met een lichte druk.

Druk niet hard tegen de huid aan. Ga lichtjes met je scheermes over je huid en ga dan naar het volgende stuk. Je zult bij je eerste scheerbeweging niet meteen al het haar verwijderd hebben, wel heb je hierdoor minder kans op irritatie van de huid. Met elke opvolgende beweging zal er meer haar verwijderd worden. Scheer langzaam en voorzichtig.

Ga na het scheren naakt naar bed of met alleen een nachtshirt aan, sokken zijn toegestaan

Geen (strakke) pyamabroek en/of slipje aantrekken. Het is namelijk niet aan te raden dat er iets wrijft of schuurt tegen jouw gevoelige vulva terwijl je slaapt. Mocht je ongesteld zijn dan is het aan te bevelen om een tampon te gebruiken.

Strakke kleding is in het begin uit den boze.

Na het verwijderen van het haar en afschrapen van de buitenste laag van de huid met een scheermes, kan jouw gevoelige en tere huid het echt niet hebben dat er iets tegenaan wrijft. Het is het beste dat je geen enkel kleding draagt wat tegen jouw schaamstreek aan wrijft. Draag geen (strakke) slips. Draag boxershorts in plaats van een (strak) slipje. Als het mogelijk is breng dan zonder ondergoed de dag door. De elastieken randen van je slipje kunnen je bikinilijn irriteren. Strakke (skinny jeans) spijkerbroeken zijn dus niet aan te raden. Zonder slip het leven door gaan kan in het begin vreemd aanvoelen als je net bent begonnen met verwijderen van het haar bij uw schaamgebied. Ook zal het in het begin de hele dag door je aandacht hebben. Daar is helemaal niks mis mee omdat het je bewust maakt van je sexualiteit. Je zult snel gewend raken aan het naakte gevoel.

Scheer om de dag.

Vrouwen geven vaak aan dat het pas gaat kriebelen als er stoppels zijn en de haartjes aan het groeien zijn. Scheer in het begin om de dag en scheer met een lichte druk. Probeer in het begin niet voor de babyzachte en gladde huid te gaan (ook al is dat natuurlijk wat we willen). Als je ervaren bent en je huid is gewend geraakt aan het scheren, blijf dan om dedag of ga elke dag scheren

Gebruik na het scheren een lotion om de huid te kalmeren.

Probeer een lotion te gebruiken met zo min mogelijk geur en/of andere toegevoegde bestanddelen wat jouw tere huid zou kunnen irriteren. Je kunt ook babyolie gebruiken.

Met bovenstaande tips moet het lukken om met een goed resultaat uw schaamstreek te scheren. Nogmaals: Ik promoot scheren van de schaamstreek niet. Toch verwacht ik hiermee jou en jouw klanten van diens te zijn.

Groetjes,

Angela