Ik werk in mijn praktijk met zowel harde wax als soft wax. Beide soorten wax hebben meerdere namen. Harde wax staat ook bekend als koude wax, hot wax, filmwax. En soft wax staat ook bekend als stripwax, of gewoon hars. Hars van zichzelf is gewoon een nederlands woord voor wax, vaak wordt in de praktijk gezegd dat er niet geharsd maar gewaxed wordt. Wat men dan eigenlijk bedoelt, is dat er in de praktijk gebruik gemaakt wordt van Harde wax en geen Soft wax.Â
Vandaag wil ik vooral meer vertellen over wat kenmerken, voordelen en nadelen van Soft Wax zijn.
Voor de grotere lichaamsdelen werk ik graag met een soft wax.
Kenmerken van een softwax zijn als volgt:
– (relatief) vloeibaar, ook als het niet opgewarmd is
– plakkerig, ook als het niet opgewarmd is
– moet verwijderd worden met behulp van een strip
– hecht aan huid en haar
– aanbrengen kan met behulp van een spatel of een harspatroon / roller
– vraagt specifieke vaardigheid om het aan te brengen en om het te verwijderen
De naam soft wax duidt erop dat de wax beweeglijk is, blijft dus zacht ook als deze niet warm is. Persoonlijk vind ik het fijn lichaamsdelen zoals benen, armen, borst, buik en rug te waxen met een soft wax. Ik geef zelf de voorkeur aan een pot wax en het aanbrengen met een spatel omdat je dan de huid zoveel mogelijk ontziet. Wax aanbrengen met een roller of harspatroon kan aan je klant het gevoel geven dat je aan de haren trekt (vooral bij langere haren) nog voordat je de wax gaat verwijderen. De klant heeft dan bij voorbaat al pijn en dus ook stress.
In theorie kun je met een soft wax het hele lichaam waxen, dus ook de gevoelige plekjes. Waarom ik dat niet direct aanbeveel, zit vooral in het feit dat de soft wax aan de huid hecht. Bij het verwijderen van de wax met een strip neem je automatisch ook een laagje dode huidcellen mee. Met gevoelige lichaamsdelen bedoel ik het gezicht, de oksels, bikinilijn, Brazilian gebied en tussen de billen. Op deze lichaamsdelen is er vaak geen (dikke) laag aan dode huidcellen waardoor de huid sneller kapot kan gaan of geïrriteerd kan raken.Â
Uiteraard is het wel mogelijk om ook de gevoelige lichaamsdelen te waxen met een Soft Wax maar dit vraagt veel meer kennis van je product en techniek in waxen ter voorkoming van blauwe plekken of wax dat zich niet meer laat verwijderen.
Omdat er een heel dun laagje dode huidcellen is, heb je op de gevoelige lichaamsdelen maar 1 kans om de wax goed aan te brengen en te verwijderen voordat de huid te veel stress ervaart en er verwondingen, ontvellingen en blauwe plekken ontstaan. Juist vanwege deze risico’s kan het waxen met een Soft wax soms ervaren worden als een zeer vervelende behandeling.
Verschillende soorten Soft wax
Binnen de soft waxen zijn er ook verschillen. De meest gebruikte softwax in Nederland (en ik vermoed ook de rest van de wereld) is Naturel Honing. Er zit geen druppel honing in de wax maar de kleur en consistentie van de wax lijken veel op honing. Vandaar de benaming. Deze wax is vooral geschikt voor een normale huid, d.w.z. een niet gevoelige huid. Buiten colophonium (dennenhars) zijn er geen verzachtende of huidherstellende bestanddelen aan de wax toegevoegd.
Voor de gevoelige huid wordt vaak gebruikgemaakt van een crème wax. De basis is ook colophonium maar er zijn verschillende varianten waarbij diverse huidherstellende of kalmerende ingrediënten aan de wax zijn toegevoegd. De meest gebruikte softwax is de Pink Sensitive wax, met zink en glyceryl rosinate voor de gevoelige huid. Er bestaan ook soft waxen met aloë vera, shea butter, lavendel of tea tree toevoegingen. Daarnaast heb je ook de ‘fancy’ geurtjes en kleurtjes zoals Aardbeien of Frambozen, deze waxen zijn in de kern allemaal hetzelfde met een geurtje of kleurtje als toevoeging die verder geen verschil maakt voor de kwaliteit van je wax.
Daarnaast zijn er inmiddels ook synthetische soft gel waxen gecreëerd met dezelfde eigenschappen als synthetische harde waxen: perfect voor de meest gevoelige huid en niet vatbaar voor oogst-resultaten waardoor jij als specialist altijd hetzelfde resultaat aan je klanten kunt geven.
Hoe weet je of de Soft wax die je gebruikt van een goede hoge kwaliteit is?
Je herkent de kwaliteit van de Softwax aan de hoeveelheid residue die het achterlaat nadat je de strip op de juiste manier in 1 keer hebt verwijderd. Je wilt namelijk na het verwijderen van de Soft wax vrijwel geen tot niets plakkerig achterlaten op de huid. Bijna alsof er niets is gebeurd maar de haren op magische wijze zijn verdwenen. Is de wax van de huid af en voelt de huid nog steeds heel plakkerig aan, dan zit er veel overtollig vocht in je wax en is deze niet volgens kwaliteitsnormen gecreëerd. Het overtollige vocht in je wax maakt de wax heel sticky en moeilijk te verwijderen.
Addertje
Er is in mijn omschrijving een klein addertje onder het gras: ik benoemde ‘als je de wax op de juiste manier in 1x hebt verwijderd’. Techniek en ervaring in waxen maken ook een heel groot verschil in hoe je wax van de huid afkomt. Hoe dikker je een Soft Wax bijvoorbeeld aanbrengt, hoe lastiger het is om deze in 1 beweging te verwijderen. Sommige plekken op het lichaam kunnen ook extreem vochtarm zijn waardoor wax zich niet makkelijk wil laten verwijderen. Dit zijn subtiele kenmerken waaraan je ervaring kunt herkennen. Het ligt niet altijd aan de kwaliteit van het product hoe een waxbehandeling verloopt.
Voordelen van een Softwax:
– Geschikt voor het snel waxen van de grote lichaamsdelen
– Geen wachttijd tot de wax is uitgehard.Dit is vooral in de harspraktijk een voordeel omdat je (in theorie) meer behandelingen kunt doen in een korte tijd. LET OP: dit is niet een reden om de behandeling af te raffelen. Maar een gereedschap in de gereedschapskist van de harsspecialist.
– Geschikt voor zowel normale als gevoelige huid
– Te gebruiken wanneer de huid wat vochtiger raakt (warm weer of zweten)
Nadelen van een Softwax:
– De wax hecht aan de huid, je mag dus niet meer dan 2x opnieuw (en sommige plekjes niet meer dan 1x) wax aanbrengen en verwijderen.
– Verkeerd aanbrengen en verwijderen van de wax leidt sneller tot blauwe plekken en ontvellingen
– Minder geschikt voor de kleinere ingewikkeldere gevoelige plekjes, de huid kan sneller aan elkaar plakken als je per ongeluk los laat.
– Meer schoonmaak (risico) van vloer en apparatuur door de hoge plakkerigheid, en niet uitharden
The Fabulous Soft Wax
Ik heb ervoor gekozen om een Soft wax te laten ontwikkelen speciaal voor het Brazilian gebied of eigenlijk voor de gevoelige lichaamsdelen. The Fabulous Soft Wax heeft een dikkere consistentie. Het heeft veel verzorgende en huidherstellende ingrediënten en tegelijk wilde ik een hoogstaand product hebben met weinig overtollig vocht waardoor het waxen van de gevoelige lichaamsgebieden met een Soft wax minder risico’s met zich meeneemt.Â
Een Brazilian Wax met The Fabulous Soft Wax is vaak een kortere behandeling vergeleken met een Brazilian Wax met Harde Wax. Je kunt sneller werken omdat je niet hoeft te wachten tot de wax uitgehard is. Door de dikte van de Soft Wax en alle ingrediënten wordt de huid zoveel mogelijk ontzien. Het is nog altijd wel erg raadzaam om vooral bij Soft Wax een goede opleiding te volgen. De Softwaxen die op dit moment in Nederland veelal gebruikt worden voor een Brazilian Wax zijn in mijn ogen te plakkerig wat heel snel leidt tot pijnlijke wax-behandelingen en getraumatiseerde klanten.
Mocht je nu nieuwsgierig geworden zijn naar de The Fabulous Soft Wax, dan heb ik speciaal voor jou een aanbieding om deze wax uit te proberen. De Fabulous Soft Wax is normaal € 24,99 maar met de waardeboncode THEFAB5 Âkun je de wax nu testen voor maar € 5,- ex BTW. Klik hier om naar The Fabulous Wax in de webshop te gaan.
Ik heb over de Soft Wax ook een video opgenomen met wat uitleg en demonstratie over hoe dit werkt:
Veel liefs, Angela